- Warhol var en stor beundrer av Edvard Munch. Hans Munch-adoposjoner som vi i dag viser kan ses som en hyllest til den store mesteren, sa Anders Bjørnsen i forbindelse med åpningen av utstillingen i 2012. Bjørnsen har ansvaret for Sparebankstiftelsen DNBs innkjøp av kunst.

I Warhols verden

Museet har et godt opplegg for formidling til barn. I løpet av et år kan de ha opp til 10.000 barn innom museet på omvisning.

Sjuendeklassinger fra Underberg skole i Sandefjord var på besøk på Haugar Kunstmuseum i Tønsberg i 2012, og så på deres utstilling med Andy Warhol-bilder.

Pop-art

Oppe i utstillingssalen forteller Ida elevene litt om Andy Warhols kunst: – Selv om han ikke lever lenger så oppleves kunsten hans som veldig moderne og provoserende, sier Ida. Hun spør elevene på hva Andy Warhol er kjent for?

– Han lagde pop-art bilder, svarer Aleksander, og forklarer at det er å legge andre farger på et eksisterende bilde og gjøre det til sitt eget. Ida legger til at Pop-art også er det å oppheve grenser mellom livet og kunsten.

På veggen henger Warhols versjon av Edvard Munchs Skrik. Konservator Ida Sandnes Hansen spør hva det er som gjorde at Munch ble så kjent på grunn av dette bildet?

– Han lagde noe helt nytt, kommer det fra elevene.

- Hva synes dere om Andy Warhols versjon av Munchs bilde? - Jeg synes Skrik-bildet som Edvard Munch lagde var det fineste, sier en. – Jeg ville saksøkt ham hvis jeg var Munch, sier en annen.

Ida forklarer at arvingene til Edvard Munch faktisk vurderte å gjøre det, men lot det være nettopp fordi de så at Andy Warhols bilde bidro til å øke Munchs berømmelse.

– Det Andy Warhol gjorde var å ta for seg det berømte og lage sine versjoner av det. Det at han brukte Edvard Munch sine bilder var en stor anerkjennelse, forklarer hun.

Lagde sine egne bilder

Etter omvisningen får barna bli med ned i kjelleren på museet hvor det er verksted og arbeidsrom. Her får de selv prøve å lage egne kunstverk ved å lage trykkplater som de ruller med ulike farger.

– Det var fine bilder, men det var herming. Han fikk lov til å lage kopier som dette fordi bildene til Edvard Munch var så kjente. De skulle uttrykke følelser, forteller Håkon.

Martin syntes også at bildene var fine, men han likte verkstedet bedre enn omvisningen. – Det å komme hit til verkstedet var morsomt, men jeg tror ikke at jeg blir noen kunstner, sier han.