Danseprosjektet TILT sørger for at mange får oppleve gleden av dans. Prosjektet er først og fremst rettet mot ungdom, men ønsket er å engasjere og glede flest mulig.

Tildelinger

I 2014 ble Panta Rei tildelt 5 millioner kroner til gjennomføring av TILT over tre år

I 2017 ble det tildelt 6 millioner kroner til videreføring av TILT fra 2018 til 2020.

I 2020 ble det tildelt 6 millioner kroner til å videreføre TILT over de tre neste årene med både dansetiltak for og med barn og talentutvikling for dansekunstnere.

TILT i Hedmark og Oppland

Høsten 2016 kom TILT til Hedmark og Oppland. Her ble danseforestillingen «Promise of Departure» vist, som er en co-produksjon med Teater Innlandet. For å få med flest mulig ble dansen også spredt på skoler, ungdomsklubber, gjennom kulturskoler og Den kulturelle skolesekken. Det ble arrangert danseverksteder for barn og unge, det var flere danseforestillinger, kunstprosjekter og vandreforestillinger. Det ble også fremført flashmober på plasser og torg under forskjellige arrangementer.

Etter at TILT ble gjennomført i Hedmark og Oppland i 2016, opplevde Teater Innlandet at publikumstallet økte. I et intervju i Hamar Arbeiderblad trekker teatersjef Janne Langaas spesielt fram dans i sin oppsummering av året.

"Økningen skyldes danseprosjektet «TILT» og samarbeidet med Panta Rei Danseteater og Sparebankstiftelsen," sier Langaas til Hamar Arbeiderblad.

Samarbeid med lokale ressurser

- Vi vil at folk skal få oppleve hvor mye glede, ettertanke og energi det er i dansen, sier Anne Ekenes, kunstnerisk leder for Panta Rei Danseteater, som gjennomfører TILT-prosjektet, i samarbeid med blant annet regionteatrene.

- Det er topp å kunne jobbe med et så langsiktig perspektiv. Da kan vi nå svært mange, sier Anne.

Hun forteller at de får god hjelp av lokale ressursgrupper som er med og definerer innholdet på hvert sted. – Vi tar utgangspunkt i lokale behov. Derfor er opplegget helt forskjellig i hver by, sier Anne.

Deltakerne rekrutteres blant annet gjennom ungdoms- og fritidsklubber. For å nå så mange som mulig, får ungdommene mulighet til danseundervisning og workshops på ungdomsklubber, private danseskoler og kulturskoler, det gis også høstferietilbud og det er tilbud gjennom den kulturelle skolesekken.

Det skapes en ny produksjon for turné hvert år, og prosjektet legger opp til forestillinger, kunstinstallasjoner, film og «flashmober» rundt omkring i bybildet.

- TILT skal både skape danseglede, gi gode kunstopplevelser og være utgangspunkt for diskusjoner og samtaler, sier Anne.

Energisk danseforestilling

Høsten 2015 besøkte TILT Moss, Askim, Sarpsborg, Halden og Fredrikstad, og involverte dansemiljøer i hele Østfold.

De første danseoppvisningene kunne oppleves i september 2015 under arrangementet Kulturnatt i Fredrikstad. TILT-prosjektet hadde fått med seg ungdom på flere danseinnslag, og første post på programmet var danseforestillingen «Jens & Julie» med etterfølgende Flashmob i Gamlebyen i Fredrikstad.

Ungdommene som deltok i forestillingen var rekruttert fra forskjellige steder i lokalmiljøet. De hadde på forhånd fått seks timer danseundervisning sammen med de to profesjonelle danserne Jens Trinidad og Julie Ekornes, som sammen utgjør hoveddelen av forestillingen «Jens & Julie».

Utgangspunktet var svært ulikt for ungdommene - fra aldri å ha danset før, til å ha danset ganske mye. Men etter seks timer med danseundervisning, var de allerede blitt godt sammensveiset og leverte en energisk danseforestilling.

- Med så profesjonelle lærere får man lyst til å gi mer. Også har vi blitt kjent med nye mennesker - det har vært en koselig samling hvor vi har lært mye, oppsummerer Dilan 18, fra Fredrikstad. Han forteller at han har en del danseerfaring og har vært danselærer på kulturskolen.

Kompisen hans, Stig, 17, har aldri danset før. – Jeg hørte om dette på ungdomsklubben, og bare ble med. Det er moro, men mye trinn å huske på. Lærerne har vært flinke og tålmodige selv om vi har kåla mye, sier Stig.

– Det er spennende å opptre for folk. Jeg får energi av spenninga, av folka, sier Dennis, 16, fra Moss. 

Han og de andre ungdommene fortsatte danseundervisningen med TILT-prosjektet utover høsten.

Se dokumentar om TILT-prosjektet i Østfold: http://tiltdans.no/norske/ostfold-dancer-dokumentar.php

Se også

http://tiltdans.no/

http://www.pantareidanseteater.com/