En gjeng frivillige har forbarmet seg over en forsømt flekk midt i Oslo og forvandlet den til en vakker hage til glede for både folk og insekter.

- Det var et skikkelig kjipt sted. Et sted folk hastet i gjennom. Det var fullt av søppel og sprøytespisser, virkelig ukoselig. Ingen planter og ingen benker. Her må vi kunne få til et eller annet, tenkte jeg. Og Oslo kommune sa ja til at vi kunne begynne å dyrke, sier Tatiana de Sèves.

Hun står bak dyrkeprosjektet Parkens Grøde i Vøyenvolden park, som ligger ved den tett trafikkerte Ring 2 på Sagene midt i Oslo. Etter forvandlingen, kun med frivillig innsats, er parken full av blomster og grønnsaker. Her treffes folk, graver i jorda og tar vare på området, som er åpent for alle.

Prosjektet er også støttet av Bydel Sagene, grønne midler. Oslo Kommune, Bymiljøetaten disponerer og drifter parken.

- Sette i gang der vi bor

Parkens grøde vil vekke interesse for økologi og bærekraft, og vil spre kunnskap om dyrking i byen.

- Veldig mange av oss som bor i byen har ikke mulighet til å dyrke og drive matauk. Men her, på et offentlig sted, dyrker vi uten sprøytemidler og vi lærer at vi kan spise ugress, for eksempel, sier Tatiana. Hun oppfordrer andre til å dyrke jorda der de bor, og bidra i eget nærmiljø.

- Mange er bekymret for tilstanden i verden. De tenker på klimaet, men vet ikke helt hva de kan gjøre. Da må vi sette i gang der vi bor. Da får vi med oss borettslaget og naboene, vi går til bydelen, så blir vi kjent med enda flere og så skjer det ting! Sier Tatiana.

Sosial dugnad hver søndag

Hver søndag er det dugnad i Vøyenvolden park. Hvem som helst kan bli med å dyrke.

- Dugnadene er egentlig bare er et åpent treff. Vi vet ikke hvor mange som kommer og hvor lenge de blir. Men det er alltid veldig hyggelig. Dette er et slags utendørs pauserom. Det er digg å være ute. Det er hyggelig å gjøre noe sammen med andre. Og det er veldig kult med blandingen av barn og voksne - det blir det god dynamikk av. Også er det så til de grader uformelt, sier Tatiana

Frøbombeverksted

I sommerhalvåret 2016 arrangerte Parkens grøde gratis frøbombe-verksteder for barn. Hensikten er å øke bevisstheten om insektenes truede livsbetingelser og etablere matstasjoner til insektene i nærmiljøet.

- Det er en måte å så på, på steder hvor ingen ting vil gro, for planten har all næringen sin inni den lille ballen, forklarer Tatiana.

Frøbombene lages ved å blande leire, en liten del kompost og ønsket frøblanding, og lage små kuler, som barna kan bombe nærmiljøet sitt med.