Ved Farris naturskole får hvert år tusenvis av barn oppleve glede og mestring i naturen.

Tildelinger til Farris naturskole

  • 10.000 kroner i 2019 til materialer til benker.
  • 80.000 kroner i 2018 til lavvo.
  • 56.000 kroner i 2017 til kanoer.

I idylliske omgivelser ved Farrisvannet, på den gamle gården Framnes, løper glade 12-åringer rundt i terrenget. Denne dagen står førstehjelp på timeplanen for klasse 7B ved Fagerli skole – men klasserommet er flyttet til Farris naturskole.

Etter en kort undervisningsøkt på loftet i det rødmalte, koselige trehuset, prøver de ut kunnskapen gjennom orienteringsposter ute i naturen.

Pausene tas i den nye lavvoen, hvor bålet varmer både pølser og kalde kropper.

Lavvo i toppklasse

– Vi gleder oss alltid til å komme hit, sier Isabelle Alexandra Quinn.

– Det er veldig gøy å få være ute en hel dag, og å lære nyttige ting mens vi er her, påpeker Alva Emilie Støtvig Hellingsrud.

– Og lavvoen er blitt kjempefin og veldig koselig, fastslår Theodor Chetwynd Eikeland.

Hit kommer de eldste barnehagebarna og elever i 4.–8. klasse i Larvik én dag i året. Den flotte, nye lavvoen i tre sto ferdig i sommer, etter at den gamle duk-lavvoen var blitt sliten og lite innbydende. Sparebankstiftelsen
DNB støttet prosjektet med 80 000 kroner.

– Vi ville ha en lavvo i tre som holder lenge – men det er veldig kostbart. Uten pengene fra Sparebankstiftelsen DNB hadde det ikke vært mulig å realisere dette prosjektet, fastslår Sondre Bergem, lærer ved Farris naturskole.

Har gitt området et løft

Den solide innretningen ble laget i samarbeid med kriminalomsorgen, av innsatte og ansatte ved Bastøy fengsel. Deretter ble den fløtet til Kattestranda like ved naturskolen, og satt opp av folkene fra Bastøy. Lavvoen gir ikke bare glede for de 3000 barna som årlig besøker naturskolen – perlen ved Farrisvannet er tilgjengelig for hele befolkningen, og lavvoen kan brukes av alle som legger turen hit.

Tidligere har naturskolen fått støtte til kanoer – og snart står nye benker klare på tunet.

– Den nye lavvoen og de nye benkene er med på å gi hele området et løft. Larvik kommune har i tillegg ryddet i skogen og malt og fikset bygningene. Alt dette har gjort området penere og mer attraktivt å bruke,
konstaterer Bergem.

En av få naturskoler

Han elsker jobben som lærer ved Farris naturskole, og betrakter smilende de løpende barna.

– Her opplever de mestring, glede og læring. Mange gir tilbakemelding om at de synes det er hyggelig å være sammen på en litt annen måte, og innenfor andre rammer enn i klasserommet. Vi ser at de får mye ut av dette, fastslår Bergem.

I sommerhalvåret får barna prøve kanopadling, orientering og rappellering, og lærer om dyrelivet i ferskvann. I vinterhalvåret står blant annet førstehjelp, is-sikkerhet og praktisk matematikk på programmet. Det populære tilbudet er en del av Larvik-
skolen, og en av få gjenværende naturskoler i landet.

Mange av barna som kommer hit, er ikke vant til å være ute i naturen.

– Alle aktivitetene de får prøve her, kan bidra til at de selv får lyst til å gå ut på tur senere. I tillegg er jeg helt overbevist om at folk må ha erfaring med naturen for å ha lyst til å ta vare på den.

(billedtekst)

– Vi gleder oss alltid til dagen på naturskolen, sier Theodor Chetwynd Eikeland (f.v.), Alva Emilie Støtvig Hellingsrud og Isabelle Alexandra Quinn. Den nye lavvoen gir hyggelige pauser og bålkos for barna og andre besøkende ved naturskolen.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet