Kunnskapen om fiskerisamfunnet som en gang skapte kystperlen Holmsbu på Hurum, tas vare på av en gjeng dugnadsivrige pensjonister.

Historielaget er en svært aktiv forening som blant annet jobber med bygdesamling, gårds og slektshistorie for Hurum, utgivelse av årbok, digitalisering av bilder og utflukter med historie som tema. Deres siste prosjekt er å etablere et museum i Holmsbu.

Dugnadsgjengen legger ned minst 1500 dugnadstimer hvert år. Prat og sosialt samvær blir det også tid til.

Historien om Hurums lange kystlinje

– Det kryr av kunstgallerier her, men vi hører ofte at folk spør etter noe mer. De vil vite historien om stedet, og oppleve hvordan det var å leve her før, sier Hans Blicheldt, leder av Hurum Historielag.

Nå skaper historielaget et museum, der de tar vare på og videreformidle historien om kystkulturen og virksomheten knyttet til Hurums lange kystlinje.

- Vi fikk leie et gammelt båthus av kommunen, men stedet trengte både oppussing og en liten utbygging for å kunne brukes til det vi har planer om. Stor var derfor gleden da vi fikk 141.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB til dette. Uten disse midlene måtte vi brukt flere år på å realisere planene. Nå har vi ved hjelp av pengene og stor dugnadsinnsats fått grunnlaget på plass, sier Hans.

Båtverksted og utstilling

De opprettet en egen komite, kalt Kystsamlingen, og i fjor sommer startet arbeidet med å sprenge ut til parkeringsplass og rive deler av huset innvendig. Nå er utstillingslokalet klart, og over 2000 gjenstander skal gjøres tilgjengelig for allmennheten.

– Målet er å vise hvordan man levde her før. Det blir utstilling i førsteetasje. Hva vi gjør i andre etasje er ikke bestemt ennå. Vi ser for oss aktivitetsrom for barn og unge, seilloft og kanskje en utstilling der også, sier Hans.

- Det var aktivt kystfiske i Holmsbu helt opp til 50-tallet. Nå er det ingen fiskere igjen, men vi har flere av de gamle båtene. Rett utenfor her ligger den siste snekka som ble brukt som yrkesfiskebåt. Den har vi fått, og den skal nå inn på båthuset hvor vi skal skifte en del bord og sette den i stand. Vi har masse gammelt verktøy, og dette skal vi bruke. Slik kan vi også undervise i og gjenskape de gamle håndverksteknikkene, sier Hans.

Modellsamling

Planen er også å bygge en Knivsviksnekke, som er en av de originale båtene som er lagd her.

– Vi er på utkikk etter andre båttyper som har sitt utspring fra Holmsbu også. Det blir etter hvert et kombinert verksted og museum her. Målet er at det skal bli et levende museum, sier Hans.