Hvert år i september arrangeres «Internasjonal dag» i skolegården av Bjølsen skoles kulturforum. Da kommer elevenes familier med retter som settes ut over langbord, sortert ut i fra kontinenter.

Elever fra 35 til 40 land er representert på skolen, og et slikt mangfold gir mye spennende smaker på Internasjonal dag. I tillegg er det underholdning med sang og dans. 

Internasjonal dag ble utgangspunkt for kokebokprosjektet. Her fant initiativtakerne bidragsyterne til boka. De kontaktet 13 familier og ble med dem hjem for å følge med når de lagde en rett som var viktig for deres familie.

Fra Shepherd's pie til Mongolske munnfuller

En voksenredaksjon og en barneredaksjon har jobbet med boka. I tillegg til historier og oppskrifter fra familiene, inkluderer boka også elevoppgaver. Elevene har hatt i oppgave å finne frem til oppskrifter som betyr noe for dem, lagd retten, tatt bilder, beskrevet fremgangsmåten, hva de liker ved retten og hvorfor den er spesielle for dem.

På denne måten ble kokeboka fylt med matoppskrifter fra ulike nasjoner og regioner. Boka gjenspeiler skolens kulturelle mangfold, og gir et innblikk i noen av menneskene som bor på nettopp denne plassen i Oslo.

Samosa – krevende, men smakfullt

En av rettene i boka, Samosa, ble laget og behørig dokumentert i februar 2017. Kokken bak de smakfulle Samosane er Amina. Hun er opprinnelig fra Somalia, og kom til Norge i 1986.

Amina forteller at hun har laget Samosa hele livet. - Første gang var jeg 13 år, og jeg laget Samosa sammen med tanten min. Jeg var 15 eller 16 år da jeg laget Samosa alene for første gang, sier Amina.

Nå er Samosa en av familiens store favoritter. Og i vennegjengen til barnebarna er det veldig populært når de står på bursdagsmenyen. Samosa krever mye arbeid, så dette er mat for spesielle anledninger.

Datteren Khadra og barnebarna Jakob, 12 år, og Nora på 14 år, som er elever ved Bjølsen skole, hjelper til og er ivrige etter å lære. Men det er ikke lett og matche bestemors 40 år lange erfaring med Samosa-laging.

Amina begynner med å lage deigen, og gjør det alltid fra bunnen. Deretter stekes karbonadedeig og løk og hun blander inn fersk koriander og grønn chili.

– Jeg lager to versjoner – en sterkt krydret og en som ikke er fullt så sterk, som er til barna, sier Amina.

Fra sidelinjen følger Grø Røde godt med. Hun er primus motor for kokebokprosjektet. Sammen med Selje, som er kokk, skriver hun opp ingredienser og fremgangsmetode.

- Nå håper vi at denne oppskriften skal gjøre at alle skal kunne lage Samosa, sier Gro.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet