TreStykker er et årlig samarbeidsprosjekt drevet av arkitekt- og landskapsarkitektstudenter fra NMBU i Ås, BAS i Bergen, NTNU i Tronheim og AHO i Oslo. Hvert år gjennomfører en ny studentgruppe et byggeprosjekt.

I 2016 valgte de Vestråtparken i Ski sentrum - en litt glemt og forlatt plass, men med stort potensiale. Studentene ville styrke parken som grøntområde for folk i alle aldre, og skape et sted for generasjonsmøter. Sparebankstiftelsen DNB syntes det var et strålende tiltak og tildelte 250.000 kroner i støtte til materialer og verktøy.

(Filmen er laget av: Mats Muri)

Etter to intense sommeruker med jobbing står parken klar med trekantformede plattinger i forskjellige høyder, bygget i solid tre, som både er fine og sitte på og klatre på for barna. Videre har studentene bygget plantekasser, plantet blomster og busker, lagt gress, og laget gangveier.

En karakteristisk åttekantet kiosk, Hagabua, bygget i 1940, har blitt pusset opp, blitt malt gul, og fått innlagt strøm slik at den kan brukes til enkel servering. Det blir også lagt inn lys i benkene. 

Landskapsarkitektstudentene ledet prosjektet

I 2016 var det åttende gang TreStykker-prosjektet ble gjennomført, og for første gang ble prosjektet ledet av studenter fra landskapsarkitektur i Ås (NMBU).

- Prosjektet bærer nok preg av at det er vi landskapsarkitektstudenter som er i ledelsen, ettersom det er et grønt område som utvikles. Vi bruker mye vegetasjon og planter, sier Betina Amundsen, som er en av fire NMBU-studenter i styret.  De tre andre i styret for Trestykker 2016 er Åshild Roalkvam, Ragnhild Syrstad og Balèn Yousef.

- Vi ønsker å skape en god stemning i parken. Vi har undersøkt på forhånd hvor det er fint å sitte, hvor sola kommer og så videre, og har brukt denne kunnskapen i planleggingen av parken, sier Betina.

Hun forteller at de tok kontakt med alle kommunene i Follo, og at Ski kommune var svært interessert i at studentene skulle komme og skape en grønn plass i sentrum til glede for innbyggerne.

- Har lært utrolig mye

Byggeperioden var intens. Forarbeidet med planlegging og tegninger hadde pågått over lang tid, men selve byggingen foregikk i løpet av to uker. Det ble jobbet fra 9.00-18.00 hver dag. Den tiende juli sto det hele klart og parken ble høytidelig åpnet.

-  Vi har lært utrolig mye. Både av planleggingsprosessen og selve byggingen. Det er ikke så ofte vi landskaps- og arkitektstudenter får muligheten til å iverksette det vi planlegger. Vi har lært å bruke verktøy. Dessuten har det vært spennende å jobbe på tvers sammen med arkitektstudentene, sier landskapsarkitektstudent Betina. Hun har nettopp fullført tredje året av det fem år lange studiet.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet