Mange musikere ønsker å spille på strykeinstrumenter laget så langt tilbake som på 1600-1700-tallet. Disse finnes det kun et begrenset antall av og de er svært kostbare. Derfor har Sparebankstiftelsen DNB gjennom 10 år kjøpt 38 gamle strykeinstrumenter som langtidslånes til fremragende musikere. Mer om instrumentsamlingen.

Bratsj med mange muligheter

I desember 2015 ble en bratsj laget av Giovanni Battista Guadagnini i 1768 i Parma i Italia prøvespilt og vurdert for musiker Eivind Holtsmark Ringstad. Den forrige eieren av instrumentet var solobratsjisten i Chicago Symfoniorkester.

Da det var tid for prøvespilling hadde Eivind allerede prøvespilt på bratsjen i en uke – med godt resultat.

- Førsteinntrykket er at dette er en bratsj med mange muligheter, sier Eivind. Han er en av Norges store talenter. I 2014 vant han Statoils talentstipend i klassisk musikk. Han vant NRKs Virtous-konkurranse og gikk som første nordmann helt til topps i Eurovision Young Musicians i 2012.

- Vi har lenge vært på jakt etter en bratsj til Eivind, sier Anders Bjørnsen, leder for Sparebankstiftelsen DNBs datterselskap, Dextra Musica. Han er opptatt av at musikerne skal ha de beste instrumentene til å utøve sin kunst.

Vokser med musikeren

Cellist Øystein Birkeland er med som ekspert under prøvespillingen. Han mener bratsjen oppfyller kriteriene for et godt kjøp: Den låter bra, er av topp standard, i super stand, har vært utstilt flere ganger og passer bra til utøveren.

- Et godt instrument kan gi utøveren muligheter som han eller hun kanskje ikke visste at han hadde. Kvalitet over tid er et viktig parameter. Instrumentet skal kunne vokse over tid med musikeren, sier Birkeland.

Han forteller at prøvespillingene foregår i en setting mest mulig lik en konsert – alltid i en konsertsal egnet for formålet. - Instrumentet er bygget for å fungere i et rom, sier Birkeland.

Prøvespillingen akkompagneres av et klaver som lyden kan måles opp mot. Denne gangen akkompagneres bratsjen av Håvard Gimse på flygel. Videre sammenliknes bratsjen med en annen bratsj i Dextra Musica-samlingen.

- Forskjellene på instrumentene er store, avhengig av hvem som har laget det. Du må spille på en optimal måte på instrumentene, avhengig av maker, for å få det maksimale ut av det, sier fiolinist Henning Kraggerud som også er med på prøvespillingen. Henning har vært med på alle prøvespillinger av fioliner og bratsjer kjøpt inn av Dextra Musica, og dermed en viktig referanse.

– Denne bratsjen er uten tvil et godt instrument. Den gir veldig mange muligheter, konkluderer Henning.  

Fiolinmaker Giovanni Battista Guadagnini

Bratsjen er laget av Giovanni Battista Guadagnini i 1768 i  Italia.

Guadagnini er ansett som en av de fremste italienske fiolinmakere på 1700-tallet. Han produserte en oppsiktsvekkende stor samling strykeinstrumenter, som i moderne tid har steget i verdi og berømmelse.

Se hele samlingen av strykeinstrumenter