Nå drifter frivillige fra Sarpsborg bandyklubb og Kirkens Bymisjon, møteplassen Dumpa. Her finnes også en utlånsordning for utstyr.

– Disse brakkene var kondemnable, og kommunen skulle skrote dem. Men det syntes vi var for ille, så vi begynte å sjekke litt. Det endte med at vi tok over brakkene vederlagsfritt, og begynte oppbyggingen av et klubbhus for unge. Det forteller Ole Henrik Andersen fra Sarpsborg Idrettsråd. Sammen med Tore Ekran fra Sarpsborg Bandyklubb og Fabian Andersen fra Kirkens Bymisjon holder han møteplassen Dumpa ved Sarpsborg Stadion gående daglig.

– Vi er helt avhengig av gaver

I de tre gamle brakkene som nå er slått sammen finner man Skattekammeret fullt av idrettsutstyr som barn og unge kan komme og låne helt gratis. Man finner et fullt utstyrt kjøkken og spiseplasser, så de som bruker tilbudet kan få seg en matbit og noe å drikke - også helt gratis.

– Vi søkte og fikk 200.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB. Det brukte vi på å sette opp et kjøkken og å kjøpe inn masse bord og stoler blant annet. Vi er helt avhengig av å få gaver. Dette tilbudet skapes i stor grad av dugnad, frivillighet og økonomisk støtte, forteller Ole Henrik.

I følge de tre ildsjelene er det et stort behov for en sosial møteplass for unge i Sarpsborg.

– Jeg tror vi har funnet en løsning som løser en del samfunnsmessige problemstillinger her i Møteplass Dumpa, sier Fabian.

De tre påpeker at samarbeidet mellom idrettsrådet, bymisjonen og bandyklubben er en viktig faktor.

– Vi gir og tar. Hvem som betaler for maten den ene dagen spiller ingen rolle, for det går opp i opp totalt sett, sier de.

Føles ikke som jobb

Molly Johansson (11) er en av de som har benyttet tilbudene på Dumpa mye.

– Det er fint å komme hit for å være med venner, spille litt spill og sånt, sier hun.

Sivert Lithander Byvold (19) og Magnus Tuftedal Pettersen (25) spiller på a-laget i Sarpsborg Bandyklubb. De jobber med glede noen timer i uka på Dumpa, for å være med på å aktivisere og organisere lek og idrett for de unge der.

– Det føles veldig meningsfylt å være her. Og så er det så gøy også, tiden går veldig fort og det føles på ingen måte som å være på jobb, sier Sivert og smiler.

Åtte ganger så mange utlån

Møteplass Dumpa åpnet i november 2019, så tilbudet er ungt. Men ifølge trioen er klubbhuset allerede flittig besøkt, og spesielt merkes den økte pågangen på Skattekammeret.

– I fjor hadde vi 31 utlån i samme periode som vi har hatt over 250 utlån i år. Det sier noe om behovet, sier Fabian og legger til:

– Vi tar også gjerne imot pent brukt utstyr som ligger og støver ned hjemme hos folk. Det er mye bedre at det kan lånes ut til barn og unge som trenger det.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet