Museet har tidligere fått følgende tildelinger:

2014: Naturhistorisk museum får 2800000 kroner til utendørs tiltak, og til utstillingsmonter til museets eldste øgle.
2013: Naturhistorisk museum får 600000 kroner til etablering av vikinghage i Botanisk hage på Tøyen i Oslo
2010: Universitetet i Oslo, Naturhistorisk museum får 3 millioner kroner til en arktisk avdeling i Botanisk hage i Oslo

Disse fossilene representerer starten på mange av dyregruppene som vi har rundt oss i dag, som blant annet flaggermus, hester og hakkespetter.

Fossilsamling fra Tyskland

Det var fossilen Ida som skapte den store interessen for fossiler her i landet. I 2009 ble det 47 millioner år gamle fossilet av en primat verdenskjent.

Ifølge paleontolog og vitenskapsformidler Jørn Hurum er fossilen en link mellom halvaper og ekte aper. Men den profilerte paleontologen er naturlig nok ikke overrasket over at unger er opptatt av dinosaurer og fossiler. Selv var han en fossilgutt.

- De fleste barn spør om steiner, men så vet ikke foreldrene eller de voksne i barnehagen hva de skal svare, forteller Hurum, på fossildagen på Geologisk museum ved Naturhistorisk museum søndag 1. mars 2015.

Ida ble funnet i Messel i Tyskland. Sparebankstiftelsen DNB gir 3 millioner kroner til museet slik at de kan kjøpe en eksepsjonell samling på 30 fossiler fra samme sted og som er like gamle som Ida. Disse fossilene representerer starten på mange av dyregruppene som vi har rundt oss i dag, som blant annet flaggermus, hester og hakkespetter.

Bøker om Ida, Småen og Mix

Hurum har sammen med kommunikasjonsleder Torstein Helleve og kunstner Esther van Hulsen gitt ut tre faktabøk for barn om fossilen Ida, øglen Småen og nå sjøskorpionen Mix.

- Fossilen ble funnet på Ringerike i 1905 av kona til en geolog. Den er 428 millioner år gammel. Vet dere at skorpioner har blått blod? Som kongen. Vil det si at han er en skorpion, spør han flere av barna som er på besøk på fossildagen.

- Nei, han har ikke blått blod, kunne flere av barna konstatere med en gang.

Etter foredraget kunne tre år gamle Kristian Eikeland Raknes fortelle at han har hørt om Ida før, og Jakob Skjellum (7) ble ikke redd av skorpionene som professor Hans Arne Nakrem viser fram.

- Det er spennende at de er så farlige, konkluderer han.

Sara Flensborg var på fossildagen sammen med moren sin.

-Jeg har sett mange ganger på Newton på TV og hørt mye om Ida før. Det mest spennende her til nå har vært å male en dinosaurtann, forteller hun.

Dennis Cleophas (10) synes det er gøy å se ting som er så gamle. Han har fremtidsplanene klare.

-Vil du jobbe med fossiler når du blir voksen?

-Ja!

Vil tilby ekte saker

Cecilie Webb er seksjonsleder for utadrettet virksomhet på museet. Hun understreker at det er viktig for museet å tilby ekte saker.

- Barna vil ha det ekte. Det spør de alltid om. Derfor er det viktig for oss at vi ikke viser frem en kopi og modeller, forteller Webb.

Dette kan Hurum bekrefte.

- Unger er vant til å bruke iPad fra fire-årsalderen og har sett nok av bilder. De vil ha ekte saker når de kommer hit, sier han.

Vil skape gode aktiviteter og opplevelser

Stiftelsen håper støtten skal bidra til at Naturhistorisk museum kan skape nysgjerrighet, undring og kunnskap.

- Vi ønsker at våre gaver skal skape gode aktiviteter og opplevelser for vår målgruppe som er barn og unge. De er gode på formidling av naturkunnskap her på Naturhistoriske museum. De har en entusiasme som smitter, sier gavesjef Sissel Karlsen i Sparebankstiftelsen DNB.