- Vi ønsket å gi et kreativt tilbud til barn, og som et alternativ til for eksempel fotball eller håndball, forteller Tove E. Forså i Tønsberg Husflidslag.

Laget har mottatt støtte ved flere anledninger. Pengene har gått til mange ting - fra innkjøp av stoff og utstyr til en oppvaskmaskin i lokalet.

- Det er absolutt behov for et tilbud som dette i nærmiljøet. Teknikkene de lærer hos oss har gått i glemmeboken til mange. Det er ikke alle foreldre som kan sy eller strikke, og på skolen lærer man det ikke. Så hvor skal barna lære det da? Målet er å lære bort teknikker, samt lære barna å være kreative og bruke fantasien, forteller Tove E. Forså i Husflidslaget.

Populært tilbud

Åtteåringen Frøya er ett av mange barn som går på kurs hos Tønsberg Husflidslag for å lære seg tradisjonelt håndverk som å strikke, sy, hekle og veve.

- Jeg er veldig glad i håndarbeid. Og så er det greit å ikke bare sitte foran skjermen, sier Frøya (8) med et smil.

At det er populært, er det ingen tvil om. Venninnene Aurora (13) og Olivia (14) startet begge hos husflidslaget som barn og har vært med siden.

- Det var bestemor som fikk meg med. Nå synes jeg det er gøy å kunne være kreativ og lage egne ting. Det er morsommere enn mange tror, mener Olivia.

Aurora er enig.

- Jeg håper snart å kunne sy et eget antrekk. Det er kult, legger hun til.

Mange ungdommer synes det er så morsomt at de ønsker å fortsette etter de har passert aldersgrensen på kurset.

- Vi har startet et ungdomsmedvirknignskurs for dem som ønsker å være med videre. Her får de med veiledning mulighet til å sette opp eget kurs og lære bort til andre barn, forklarer Tove.

Nå arrangerer Husflidslaget kurs for barn og unge to ganger i året, ett på våren og ett på høsten. I tillegg kommer den populære sommerskolen, der 40 barn samles under solen for å strikke, veve, sy og hekle.

- Sommerskolen er full hvert eneste år og foreldre kontakter oss tidlig på våren for å høre om det er plass. Det er utrolig morsomt, men viser også viktigheten av tilbudet, forteller Tove.

Tildelinger til Tønsberg Husflidslag

2020: 33.200 kroner til kurs og utstyr

2020: 8.400 kroner til drill og stoff til duker

2019: 23.500 kroner til utstyr til barne- og ungdomskurs

2019: 39.000 kroner til utstyr til sommerskole

2018: 30.000 kroner til kurs for instruktører i Ung Husflid

2016: 34.000 kroner til symaskin, strykejern og møbler.

2014: 20.000 kroner til utstyr til å gjennomføre sommerskole.

2014: 37.000 kroner til lavvo og utstyr til sommerskole.

2013: 24.000 kroner til materialer, kurslærer, faglitteratur og foredragsholder. 

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet