Sykkelkjøkkenet Oslo (SKO) består av mange frivillige sykkelhjelpere, som både er hobbymekanikere og profesjonelle sykkelmekanikere. De arrangerer lokale pop-opp mekkeverksteder, men leter også etter et fast lokale der de kan ha verktøyet sitt, med faste åpningstider og mer tid til alle som vil komme og lære og mekke på sykkelen.

 

- Målet vårt er ikke å skape sykkelmekanikere, men at folk skal lære å ta vare på sykkelen, og få et fellesskap. Sykkelen binder folk sammen på tvers av generasjoner. Vi er heldige som har frivillige som også er proffe sykkelmekanikere, sier Dayton Gordley.

Han er en av mange som stiller opp som frivillig sykkelmekaniker - Jeg jobber gjerne frivillig. Det gir vennskap, det er gøy og sosialt og gir mye energi, sier Dayton.

Vi møter ham på Sagene i Oslo der Sykkelkjøkkenet var på plass med gjør-det-selv sykkelmekkeverksted under bydelens festival med Miljøtorg i mai 2016. Sykkelkjøkkenet stilte med mekanikere for å lære bort tips og triks om vedlikehold og reparasjon av sykler.

- Vi hjelper med å diagnostisere så mye som mulig. Vi kan vise deg hvordan du justerer bremsen for eksempel, men vi skrur ikke. Dette er hjelp til selvhjelp. Vi oppdager mye og forsøker å lære bort så mye vi kan, sier en av initiativtakerne til Sykkelkjøkkenet Oslo, Rasmus Huss.

- For mange skal det ikke mer til enn å smøre kjedet, eller lære om slangen inni dekket, fortsetter han.

Sykkelkjøkkenet Oslo tilbyr også henting av forlatte sykler, som de setter tilbake i god stand og selger rimelig. Ungdommer som ikke har sykkel kan lære å mekke på en av de gamle syklene, og får beholde den. 

De støtter gjerne andre som vil starte sykkelkjøkken andre steder.

- Vi kaller oss Sykkelkjøkkenet Oslo, hvis andre vil starte Sykkelkjøkkenet et annet sted er det flott, sier Dayton.

 

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet