«Løp og spis» på Skjønhaug skole
At sunn mat og bevegelse skaper trivsel og god fysisk og psykisk helse er Skjønhaug Skole et glitrende eksempel på. De har fått 70.000 kroner til prosjektet «Løp og spis».
Skjønhaug skole i Trøgstad har stort fokus på fysisk aktivitet og sunn mat - blant annet gjennom glosestafetter, varm lunsj en dag i uka, fysisk aktivitet hver dag og gårdsbesøk for å se hvor maten kommer fra. I elevenes egen kokebok har de samlet sunne oppskrifter. Prosjektet ble tildelt ‘Søknad i særklasse’, en utmerkelse til et prosjekt som fortjener ekstra anerkjennelse.
Stort engasjement
Det yrer av liv, latter og glede i skolegården på Skjønhaug Skole. Det er sommeravslutning, men også lansering av boken «Løp og Spis». Foreldre, besteforeldre og søsken har kommet for å ta del i prosjektet. Elevene er proppfulle av stolthet. I flere år har de sammen med lærerne jobbet med å bygge opp en sunn og aktiv skolehverdag.
På bordene står imponerende mange fat med ulike matretter. Elevene har jobbet i dagevis for å få dem ferdige. Det er sunn kortreist mat fra lokale produsenter, grønnsaker i alle regnbuens farger og egg og kjøtt fra lykkelige kyllinger og griser.
- Vi har skjært opp 20 kg gulrøtter, sier Julia Karolina Perpefilow (11) i femte klasse.
«Nå har vi fire ganger så mye grønnsaker per måltid!» Prosjektleder Cathrine Rød Gundersen
Hvor kommer maten fra?
Sunn mat er nøkkelen til god læring og trivsel, og barna har lært mye om råvarer og blitt bevisst hvor maten kommer fra. Klassene har besøkt lokale gårder: en potetbonde, birøkter, en gård hvor økologiske egg og gårdskylling kommer fra, økologisk melk, smågrisoppdrett og en lokal hjortefarm.
- Vi lærte mye om honning da vi var på en bigård, sier Julia.
- Det morsomste var at vi fikk holde dronningbien, sier Marie.
Kreativ ildsjel
Lærer ved Skjønhaug skole og prosjektleder og primus motor for Løp og Spis, Cathrine Rød Gundersen, forteller at de ønsket å sette et større fokus på hva som er sunn mat og hva de ulike næringsstoffene gjør for kroppen vår, i tillegg til å innlemme fysisk aktivitet i læringen.
- Hver onsdag lager vi varm mat på skolen. Så har vi aktiviteter og læring i bevegelse. Når vi skal ha gloseprøve så gjør vi det ute. Da løper vi ned bakken, finner glosen og løper opp igjen. Da blir det gloseprøve i bevegelse. For å samle inn penger til dette så hadde vi et stort show i Trøgstadhallen i fjor. Vi ville ha et prosjekt i dette skoleåret også, og da fant vi ut at vi ville skrive bok, sier Cathrine.
Matglede
- Ofte spiser vi ute og leker og har aktiviteter. På et øyeblikk står alle barna på rad og rekke. Det skaper en glede ved mat. De var litt skeptiske til først å reise og se på grisene og så spise dem etterpå, men det gikk helt fint.
Det som er gøy er at da vi begynte med dette kjøpte vi inn masse grønnsaker. De spiste mer og mer, så vi måtte doble det, så triple det og nå har vi fire ganger så mye grønnsaker per måltid. De spiser alt. Det er ikke så kult å være den som sier, æsj, jeg liker ikke… Hvis de ikke liker det så godt så biter de det i seg, later som ingenting og spiser bare litt mindre, sier Cathrine.
Barna syns at Løp og Spis også har gjort mye med samholdet.
- Vi har blitt bedre kjent alle sammen. Nå har alle det morsomt sammen uansett hvilken klasse du går i, sier Julia.
- Neste år skal vi lære Løp og Spis til fadderbarna våre, sier Isa.
Læring i bevegelse
Hvorfor ikke hoppe et regnestykke? En talllinje i gummi fra 0 til 20 gjør et mattestykke ekstra gøy. Ta 2+6=8, Start på 2, hopp til 6 og land på 8. Og vips, læring og aktivitet i samme øvelse! Gangebingo, sommerski-matte, litermålstafett og plangeometri. For kreative lærere er det ingenting som stopper dem når det gjelder å finne nye effektive og aktive læremetoder på. Elevene er enige: Skolen har aldri vært så morsom som nå!
- Alle som begynner på Skjønhaug skole burde glede seg, sier Hans.
- Vi har hatt masse uteaktiviteter for å lære. Ute føler man seg mye mer fri. Det er deilig å være ute å lære ting, sier Isa Marie Bhøen Mouskaug (11).
Derfor støtter vi prosjektet
- Vi er opptatt av matkultur og formidlingen av kunnskap om fra jord til bord. Prosjektet inneholdt også linken til det fysiske. Alt pakket inn i en leken og nysgjerrig måte der barna får lov til å utforske og lære, sier gaverådgiver Linn Cathrine Lunder.
- Gjennom skolen nås alle barna, også de som ikke deltar på fritidsaktiviteter. Det var matglede og mye trivsel med i prosjektet. Det treffer kjernemålgruppen vår med de unge. De har tatt en rolle langt utover det man kan forvente av et skoleopplegg, og er et godt eksempel på at ildsjeler ikke bare finnes i frivillige lag og foreninger, men også på Skjønhaug skole, sier Linn.
Tekst: Julie C. Knarvik Foto: Sverre Chr. Jarild