Klyve skoles SFO er ikke som alle andre skolefritidsordninger, her har elevene tilgang til sin egen bondegård og snart et helt nytt hønsehus.

Bondegården er populær for hele nærmiljøet og er åpen året rundt.

– Her lærer barna om ansvar, empati og kjærlighet for dyrene

– Elevene her er utrolig heldige som har tilgang til sin egen bondegård, forteller Robert Vala, FAU-leder ved Klyve skole.

– Ja, her lærer elevene om ansvar, empati og kjærlighet for dyrene, legger nestleder Roger Knudsen til.

Klyve skoles bondegård er drevet på dugnad av SFO og foreldre, og er blitt et sted hvor folk fra hele nærområdet samles. Bondegården er åpen året rundt og alt arbeid gjøres på frivillig basis.

– Vi har en egen vaktordning hvor ungene kan sette seg opp for å mate og passe på dyrene. Det er noe som også må gjøres i helgene og det syns de er veldig stas, forteller Roger.

Fra rotte-invadert til topp moderne hønsehus

I 2019 fikk Klyve skoles SFO 120 000 kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til nytt hønsehus. Det gamle hønsehuset var 30 til 40 år gammelt og var opprinnelig en gammel garasje, som til slutt ble invadert av rotter. Det var rett og slett helt råttent og ikke en god plass for høner, forteller FAU-lederen.

– Med pengene fra Sparebankstiftelsen DNB fikk vi mulighet til å oppgradere det gamle hønsehuset, noe vi er utrolig takknemlig for.

Høsten 2019 startet arbeidet med å rive det gamle og bygge opp det nye hønsehuset, og det er ikke få arbeidstimer som er blitt lagt til prosjektet.
– Pengene fra stiftelsen gikk til alt av materiale som måtte til for å bygge opp hønsehuset helt fra bunnen av igjen, mens omtrent alt av arbeidskraft er gjort på dugnad av foreldre, forteller gjengen bak hønsehus-prosjektet.

– Nå er det kun isolasjon, vinduer og opparbeidelse av uteområdet som gjenstår, før barna kan få glede av et toppmoderne hønsehus, noe jeg vet de gleder seg til, sier Valla.

Stas med dyr

Klyve skole SFO er den eneste skolefritidsordningen i Grenland som har sin egen bondegård. Nå oppfordrer FAU-leder Robert Vala andre skoler til å gjøre det samme.

– Det er veldig fint for ungene å ha tilgang til en bondegård. Det gir en helt egen ro, og her får de muligheten til å bli kjent med, lære og ta vare på dyrene. Det har en positiv innvirkning på dem.

Anniken (11) og Kasper (7) syns bondegården er et fint sted å være.

– Det beste er at vi kan være med å mate og stelle dyra, sier Anniken (11) og strekker en hånd med høy inn til sauene.

– Jeg syns det er gøy å plukke egg og gleder meg til det nye hønsehuset er ferdig, forteller Kasper (7). – Noen ganger bruker vi egg fra hønene til matlaging på skolen, legger han til.

Tildelinger

2019: Klyve skoles SFO fikk 120.000 kroner til hønsehus. Arbeidet gjøres på frivillig basis.

2013: 50.000 kroner til gårdsutstyr.

 

 

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet