En kort, frisk spasertur innover i Torsnesskogen i Fredrikstad ligger en liten rød hytte, som kalles Speiderhytta. Utenfor står et knippe benker, og en stor bålplass er et naturlig samlingspunkt.

Hytta har vært her i mange år, eid av den lokale speiderforeningen. For noen år siden ble speiderforeningen lagt ned, og hytta ble overtatt av Velforeningen Holm.

Den lille hytta var godt kjent i nærmiljøet, og velforeningen var opptatt av at den fortsatt skulle være tilgjengelig for folk. De satte igang dugnad, og fikk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Endelig er den gamle Speiderhytta rustet for nye år med aktivitet.

Ville ikke la Speiderhytta forfalle

Atle Norum Larsen forteller at velforeningen hadde en dugnad her for en tid tilbake:

– Under dugnaden innså vi at det var behov for større oppgraderinger her. Taket lakk, og vi slet med mus inne i hytta. Vi har lite inntekter i velforeningen, så vi hadde ikke sjans til å skaffe midlene selv. Sparebankstiftelsen DNB ble løsningen for vår del.

Han er pappa til to jenter i sjette klasse og var søknadsansvarlig for velforeningen da de søkte støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

– Opplegget er helt suverent. Det var veldig enkelt å søke, og vi har nå fått støtte i flere omganger. Støtten har dekket materialer og utstyr, så har vi jobbet mye på dugnad for å få jobben gjort. Vi er heldige i velforeningen, fordi vi har masse god kompetanse i gjengen. Her har vi dyktige snekkere, elektrikere og taktekkere, men vi manglet pengene.

Pål Egil Nordli, leder i velforeningen stemmer i:

– Ja, det er utrolig mye velvilje her, mange som bryr seg. Vi hadde en maledugnad i fjor, og jeg tuller ikke når jeg sier at hele hytta var malt på en halvtime. Alle vegger, karmer, vinduer, lister og alt!

– Ikke bra å bare sitte inne

Denne dagen er sjette klasse på Torsnes skole på tur, og pølsene kommer raskt på grillen når turmålet er nådd.

Tvillingsøstrene Stella og Wilma Norum Ripel (begge 11) er blant sjetteklassingene som er på tur denne litt grå og regntunge skoledagen. Men været ser ikke ut til å legge en demper på turgleden blant de fleste.

– Vi har vært her en del, og vi hjalp til å male hytta for en tid tilbake, forteller de to.

– Det som er bra her er at man kommer seg ut og kan være i frisk luft. Det er ikke bra å bare sitte inne, mener Stella.

Etter pengestøtten har hytta fått nytt tak, nye vinduer og nytt pipeslag. I tillegg har det blitt mulig å sette opp et solcellepanel på taket som gir strøm nok til belysning både inne og ute.

Tildelinger til Holm velforening

2020: 47.000 kroner til elektrisk anlegg.

2019: 100.000 kroner til istandsetting av Speiderhytta.

2014: 75.000 kroner til lekeplass med fotballbane.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet