DNT Drammen og Omegn har de siste årene hatt en stor satsing på å inkludere flere i friluftslivet. De arrangerer kurs og aktiviteter der deltakerne kan oppleve tilhørighet gjennom gode naturopplevelser. Det siste året har de satset ekstra på å få med flere ungdommer på turer og aktiviteter.

Gir barna en smak av friluftsglede

Gledeshyl ljomer utover Sundhaugen friluftsområde i Øvre Eiker. På Fiskumvannet, hvor badetemperaturen har nådd godt over 20-tallet, er ulike vannaktiviteter i full gang. Smilende gutter og jenter padler kano, bader og står på padlebrett. Noen tar seg litt tid til å komme med sine fornøyde tilbakemeldinger:

– Veldig gøy!

– Det beste er å bade og være med venner.

– Og å ha «nødt eller sannhet» på kvelden.

I dette idylliske området er 25 barn og unge mellom 9 og 15 år samlet på tredagers sommerleir i regi av DNT Drammen og Omegn. I løpet av disse dagene blir de introdusert for en rekke friluftsgleder – i tillegg til vannmoro, sover de i telt og hengekøye, lærer om allemannsretten og lager mat med primus. De besøker Koboltgruvene og overnatter i Koboltkoia, og avslutter med tur til Gaustadtoppen sammen med foreldre.

DNT Drammen og Omegn har de siste årene hatt en stor satsing på å inkludere flere i friluftslivet. De arrangerer kurs og aktiviteter der deltakerne kan oppleve tilhørighet gjennom gode naturopplevelser. Det siste året har de satset ekstra på å få med flere ungdommer på turer og aktiviteter.

Støtte til inkluderingsaktiviteter

Sommerleiren er bare én av mange aktiviteter som foreningen arrangerer for å fremme inkludering. Takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB kan de gjennomføre minst to aktiviteter i uka gjennom hele året. I 2019 fikk de 300 000 kroner i støtte, og i 2020 ble de tildelt 400 000 kroner.

– Dette tilbudet hadde ikke vært mulig uten denne støtten. Ting koster penger, og vi låner ut alt av utstyr til deltakerne. Også klær, dersom det er behov for det, sier Havva Ince, fagsjef for inkludering i DNT Drammen og Omegn.

Ute i naturen og på tur er folk i godt humør, vi hilser på alle og slår gjerne av en prat. Her kan ekte inkludering skje. Havva Ince, fagsjef for inkludering i DNT Drammen og omegn.

Aktivitetene har blitt svært populære. – Det er alltid trangt om plassen på bussen. Og de som er med én gang, blir alltid med flere ganger. Når man først blir bitt av friluftsbasillen, fortsetter man å komme seg ut, fastslår Ince.

Foreldrene må med

På søndager er turene for hele familien. Å inkludere foreldrene i tilbudet er nemlig svært viktig.

– Hvis ikke foreldrene vet hva barna er med på, blir de usikre og har lettere for å si nei – det minnes jeg fra min egen barndom, poengterer Ince.

– Det er viktig at barn og voksne får en felles interesse og forståelse for friluftsliv. Jeg husker første gang vi var ute og gikk tur i Hokksund – mange av foreldrene stabbet seg nærmest framover. Nå fyker de av gårde! smiler Naíla Conrado Franca, miljøarbeider i integreringsavdelingen i NAV.

Både NAV, utlånsordningen BUA og Familiesenteret i Øvre Eiker er med som samarbeidspartnere i prosjektet. I tillegg er en rekke frivillige med som turledere. De fleste av disse har selv flerkulturell bakgrunn, og har blitt kjent med friluftslivet gjennom DNTs introduksjonstilbud.

Ince har stor tro på friluftsliv som inkluderingsarena.

– Ute i naturen og på tur er folk i godt humør, vi hilser på alle og slår gjerne av en prat. Her kan ekte inkludering skje.

Tildelinger

2020: DNT Drammen og Omegn fikk 400.000 kroner til utstyr og kompetanseheving

2019: DNT Drammen og Omegn fikk 300.000 kroner til utstyr til lavterskelaktiviteter der kulturer kan møtes på tvers.

2016: DNT Drammen og Omegn fikk 450.000 kroner til friluftslivsutstyr og introduksjonskurs.

 

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet