Stovner bokseklubb drives av frivillige ildsjeler som har over 15 års erfaring med boksing.

For trenerne handler det om mer enn bare boksing. De er opptatte av å utvikle utøverne både innenfor og utenfor ringen, slik at medlemmene får en følelse av tilhørighet og god oppfølging.

- Vi ville gi ungdommen et tilbud vi selv ikke hadde

Det startet med en idé og syv medlemmer. I 2020 er de 160 utøvere og drømmer om eget treningslokale.

– Ok, alle sammen. Da starter vi med oppvarming, sier en stemme høyt.

Seks ungdommer slutter med prat, kommer seg på beina og stiller seg på en rekke. Sekunder senere fylles rommet av dyp konsentrasjon og rekken starter å skyggebokse foran et speil.

– Der, ja. Hold tempo oppe. Høyre, venstre, fortsetter stemmen.

– Og husk, hold en meter avstand, legger han til med et smil

Stemmen tilhører Mojtaba Ameri. Boksetrener og en av grunnleggerne av Stovner bokseklubb. Som følge av koronasituasjonen er dette den første ordentlige treningen på mange uker.

– Det er godt å være tilbake. Endelig, sier treneren med et smil.

 

 

Jeg sluttet å telle timer for mange år siden, fordi det er så gøy. Det å være med ungdommen gir meg enormt med glede og energi. Mojtaba Ameri, én av grunnleggerne av Stovner Bokseklubb.

Trening med mening

Sammen med en kompisgjeng stiftet Ameri klubben i 2009. De hadde lært litt boksing av en miljøarbeider på en fritidsklubb og ble raskt bitt av basillen. Ettersom treningene ble hyppigere og deltakerne flere, ble ambisjonsnivået høyere. Kompisgjengen ønsket å delta på stevner og gå kamper, men for å gjøre det i Norge må man være en organisert bokseklubb.

– De eneste bokseklubbene i Oslo på den tiden holdt til nede i sentrum. Det var lang reisevei og kostet en del å være medlem. Vi ønsket å være i nærområdet og gi unge et alternativ vi selv ikke hadde da vi vokste opp. Resultatet ble at vi startet vår egen klubb, forteller Ameri.

Mottoet til klubben er «trening med mening». For Ameri og de andre trenerne handler det om mer enn bare boksing.

– Det er ingen hemmelighet at området her har sosiale utfordringer. Vi forsøker derfor å gi ungdommene en plass med trygge rammer der de kan være seg selv. Samtidig stiller vi krav til medlemmene: De skal ikke drive med kriminalitet eller rus. De må oppføre seg, respektere andre og seg selv. Skal du være medlem av Stovner bokseklubb, må du representere oss på en positiv måte - både i og utenfor ringen, sier grunnleggeren.

God hjelp fra Sparebankstiftelsen DNB

Blant de 160 medlemmene finner du jenter og gutter i alle aldre. Det er også åtte frivillige trenere. Hvor mange timer som går til klubben i løpet av et år, aner ikke Ameri. Det er for mye glede i «jobben».

– Jeg sluttet å telle timer for mange år siden, fordi det er så gøy. Det å være med ungdommen gir meg enormt med glede og energi, smiler han.

Bokseklubben har lenge klart seg med begrensede midler, men da medlemstallet økte, ble det behov for mer utstyr og kurs. Å øke medlemsavgiften på 400 kroner i halvåret var uaktuelt. Da var det fint å kunne søke støtte hos Sparebankstiftelsen DNB.

– Vi innså at for å vokse og utvikle oss, trengte vi mer penger. Så vi søkte Sparebankstiftelsen DNB uten store forhåpninger. Det endte med at vi ble kåret til «årets søknad» og fikk fem minutter på scenen foran de andre søkerne for å fortelle om vårt arbeid. Det var utrolig motiverende, sier Ameri.

Én av årsakene til at Stovner bokseklubb vant årets søknad, var klubbens «store engasjement for nærmiljøet».

Pengene går blant annet til ny boksering. Klubben trener i dag i et rom på Verdenshuset Haugenstua. Drømmen er én dag å ha et eget lokale.

– Å ha en helt egen plass, hadde vært fantastisk. En dag skjer det, sier treneren sikkert.

Tildelinger til Stovner Bokseklubb

2020: Bokseklubben fikk 100.000 kroner til boksering, matter, treningsutstyr og trenerkurs.

2019: Fikk klubben 56.000 kroner til utstyr og kursing.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet